Mediáció a gyakorlatban

Mi is a mediáció lényege?

Először is tisztázzuk:

A mediáció célja egy olyan közös, mindkét fél számára előnyös, de legalább elfogadható egyezség, ami hosszú távon tartható.

Tehát bármiről is legyen szó, a lényeg az, hogy arra törekszünk, hogy a megállapodás után egyik fél se érezze magát vesztesnek, áldozatnak, hanem olyan tervet készítsünk a jövőre vonatkozóan, ami tartható mindenkinek.

Ha nincs meg a szándék a megegyezésre, ha büntetni szeretnénk a másikat, ha azt gondoljuk, nekünk jár minden: forduljunk ügyvédhez, ebben ő fog tudni segíteni.

Ha azonban tisztában vagyunk azzal, hogy azzal nyerhetünk a legtöbbet, ha alaposan végiggondolt, hosszú távú tervet készítünk és ez alapján kötünk egyességet, jó helyen járunk!

Hogyan történik a gyakorlatban?

Pontos protokoll nincsen.

  • Van, hogy a felek már jó úton vannak a megegyezés felé, ilyenkor csak a megfelelő kereteket biztosítom és segítek abban, hogy az egyességet jól tudjuk megfogalmazni, szükség esetén okiratba foglalni vagy a bíróság/közjegyző számára előkészíteni. Ilyenkor a mediátor csak a kereteket adja és segít abban, hogy mindenre gondoljanak, így mindenben megállapodjanak a felek, amiben szükséges.
  • Néha nehezebb a dolgunk. Ilyenkor jobb, ha  a mediátor először külön-külön hallgatja meg a feleket, majd egy vagy több közös alkalommal hozzák közelebb egymáshoz a jövőképeket, míg a megállapodás megszületik.
  • És van olyan is, amikor már gyakorlatilag látni sem bírják egymást, nem tudnak egymással beszélni, ilyenkor jöhet az úgynevezett “sétáló mediáció” amikor a mediátor fizikailag is közvetít a megegyezés érdekében.
Kapcsolat

   Telefon:

+36-20-388-50-99 (a szám kattintásra tárcsázható)

   E-mail:

palfalvi.edit@gmail.com

Postacím

Sopron

Impresszum

Tulajdonos: Pálfalvi Edit
Székhely: 9464 Und, Erdő sor 1.
Közvetítői nyilvántartási szám: 001985/2
Adószám: 66640538-1-28
Tárhelyszolgáltató:
ProfiTárhely Kft
részletek

Adatkezelési tájékoztató