Ha már így van, hozzunk ki többet belőle!

A Google statisztikái szerint ezen a napon írnak be legtöbben válással kapcsolatos keresőszót. Válóperes ügyvéd, válási ügyiratok, hogyan váljunk, stb. Külföldi statisztikák esetén a mediációs ügynökségek és mediátorok is nagyobb érdeklődést kapnak ezen a szomorú napon.

Mi lehet ennek az oka? Talán az, hogy az ünnepek idejére félretett konfliktusok a folyamatos összezártság, közös programok, egyébként is az idegeket próbára tévő vendégjárások hatására tovább erősödtek. Talán az, hogy az év végi hajtás, a karácsonyi készülődés miatt amúgy is feszült házaspárok képtelenek pozitívan fordulni már egymás iránt.

Az is lehet, hogy nyitottan elhatározzák az ünnepek előtt azt, hogy most aztán a szeretet, a közös programok alatt újra egymásba szeretnek, minden elrendeződik és megnyugszik. Elképzelik, hogy milyen lesz, amikor mint a romantikus filmekben, hosszan elmélyednek egymás tekintetében, csodálják a gyermekeik játékát a karácsonyfa alatt, együtt főznek, egymást ugratva és borozgatva a konyhában. Aztán az egész valahogy nem sikerül ennyire idillire. A gyerekek veszekszenek időnként, a bor sem ízlik annyira, ezelőtt sem főztek együtt, tehát most sem fognak, így aztán az egész, hiába jó, kicsit fakóbb, kicsit unalmasabb, mint az elképzelt, de hát azzal egyébként sem lehet versenyezni. De mégis, az elképzelthez képest csalódás ér mindenkit.

Az is lehet, hogy már annyira eltávolodtak egymástól, hogy képtelenek észrevenni a jót a másikban, a szituációban, hanem a rosszra, negatívra van kihegyezve minden érzékszervük. Ha úgy nézzük, a sok együtt töltött idő, hiszen szinte egyfolytában együtt van ilyenkor az ember a „szeretteivel”, rengeteg lehetőséget nyújt a felháborodásra, sértődésre. Ez a hétköznapok forgatagában eloszlik, kevésbé tűnik föl, de így koncentráltan iszonyatosan sok lehet.

Tehát lássuk be, rengeteg oka lehet annak, hogy ilyenkor manifesztálódik emberekben a válás gondolata. Magyarországon azonban még nem egyértelmű, hogy egészen feszült helyzetben is lehet közös megegyezés alapján válni. Sőt, leginkább akkor lenne rá szükség! Hiszen a hosszan elnyúló, vitáktól és tárgyalásoktól terhelt válási időszak mindkét felet, az esetleges gyermekek, családtagok, barátok lelkét is felőrli.

Erre jó megoldás lehet, ha a felek, akár jó, akár feszült a viszony közöttük, inkább mediátorhoz fordulnak. Ha megbékéltek egymással és úgy érzik, elválnának, de  meg tudnak egyezni, akkor is érdemes szakembert fölkeresni, aki  segít végiggondolni azokat a pontokat, amelyben dönteniük, megállapodniuk szükséges. Segít kialakítani azokat a kereteket, amelyek között könnyebb lehet új életet kezdeni.

Ha feszült a helyzet, elmérgesedett a kapcsolatuk, akkor még inkább jó, ha mediátort keresnek föl! Egyszerűen azért, mert, ha eleve haragszanak egymásra, gyakran a válás körüli harcok ezt tovább erősítik és egy idő után már bőven nem arról van szó, hogy hogyan is éljenek nyugodtan egymás nélkül, hanem inkább arról, hogyan keseríthetik meg egymás életét a lehető legjobban. Nem arról vitatkoznak, hogy mi az, ami a legkevésbé fájdalmas megoldás lehet, hanem azt bizonygatják, hogy mi az, ami jár nekik azért, hogy elviselték egy ideig a másikat…

Előfordulhat az is, hogy a mediátor segítségével napvilágra kerülnek azok a félreértések, amelyek a kapcsolat megromlásához vezettek. Ha nem is feltétlenül jutnak el arra a pontra, hogy ezeket föltárva, boldogan együtt maradjanak, ehhez legtöbbször már túl sok sérelmet okoztak egymásnak és szenvedtek is el egymástól, nyugodtabb körülmények között válhatnak és gyakran ez a legjobb, amit elérhetnek.

Viszont megtörténhet, hogy a feltalált okokat átbeszélve kiderül róluk, hogy nem is akkora a baj, ez is csak egy kihívás, egy feladat házasságuk számára, érdemes adni egy újabb esélyt egymásnak. Ilyenkor komoly előny, hogy előtte nem azzal foglalkoztak, hogy ügyvédjeik segítségével keressék az okokat, amiért több járhat nekik a válás után, csupán néhányszor elbeszélgettek egymással valaki segítségével. Innen könnyebb a későbbiekben kulturáltan vagy akár szeretetteljesen kommunikálni. Akár egy család maradnak, akár csak szülőtársak a későbbiekben.